Region: Dolina Loary

Dolina Loary to niezwykle rozciągnięty i bardzo niejednolity region winiarski. Leżące w górze rzeki Pouilly – Fumé od rozciągającego się u jej ujścia Nantais dzieli w linii prostej około 350 kilometrów, co oznacza, że zróżnicowanie klimatyczne jest na tym odcinku naprawdę duże. Z tego powodu cała winiarska Dolina podzielona jest na cztery podregiony: Winnice Centralne (położone w górze rzeki, na płd. – wschód od Orleanu), Touraine, znajdujące się dużo niżej, na płd. – zachód od tego miasta, Anjou – Saumur w dolnym biegu Loary i Nantais w rejonie ujścia rzeki do Atlantyku rozpościerające się w sąsiedztwie Nantes. każdy z nich ma odmienną specyfikę i warunki upraw, z każdego pochodzą wina o niepowtarzalnym charakterze.

Różnorodność win loarskich trudna jest do lapidarnego opisania, tym niemniej jej znakiem szczególnym jest ilościowa przewaga bieli nad czerwienią. Najbardziej rozpoznawalnym białym szczepem uprawianym w Dolinie Loary jest sauvignon blanc. Szczególnie dużo znajduje się go w Winnicach Centralnych (Sancerre, Pouilly – Fumé), gdzie daje wino bardzo wytrawne i mineralne, często spotykany jest także w ulokowanym bardziej na zachód Touraine, jednak środkowa część Doliny Loary (Touraine i Anjou – Saumur) to obszar zdominowany przez chenin blanc. Jest to odmiana, z której można produkować wina tak wytrawne, jak słodkie, ale zawsze wyróżniające się kwasowością cytrusów i pigwowca. W zachodniej części Doliny (Nantais) dużo bardziej od sauvignon blanc popularny jest melon blanc będący znakiem rozpoznawczym Muscadet, najbardziej na zachód wyciągniętej części regionu leżącej na południe od Nantes. Produkowane tam wina są wyraziste, kwasowo – mineralne, smakujące jabłkami, cytryną i gruszkami. Często produkuje się je metodą „sur lie”, czyli przetrzymując wino nad osadem z obumarłych drożdży, co zaokrągla i wygładza ich kwasowość.

Wśród czerwonych odmian obecnych w Dolinie Loary przeważa cabernet franc (Touraine i Anjou – Saumur) dający w tych regionach wina raczej lżejsze niż cięższe i niezbyt dobrze znoszące upływ czasu. Poza „Frankiem” obecny jest cabernet sauvignon, gamay, pinot noir czy grolleau. Ten ostatni szczep najczęściej wykorzystuje się do wytwarzania win różowych, zwłaszcza Rosè d’Anjou.
Słowa kluczowe: Francja, wina białe, wina czerwone, wina różowe, wytrawne, słodkie
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.