Region: Marche
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Marche zajmuje środkową część adriatyckiego wybrzeża Włoch, oddalone jest około 2 godzin jazdy samochodem z Rzymu, a mimo tego (albo: przez to) leży niejako na uboczu głównego nurtu spraw włoskich. Będąc tam ma się często wrażenie, że jest się na głębokiej prowincji (spostrzeżenie to nie dotyczy bynajmniej wybrzeża i jego kurortów). Winiarska produkcja Marche, choć ma bardzo długą historię, jest również nieco prowincjonalna w tym sensie, że jej około 80% stanowią wina stołowe oznaczone wyłącznie jako IGT Marche. 1/5 to wina DOC i DOCG. Wśród których zdecydowanie silniejszą pozycję mają wina białe.
Spośród nich zdecydowanie wyróżnia się Verdicchio (Verdicchio dei Castelli di Jesi oraz Verdicchio di Matelica), biały szczep, który w latach 1980. zdobył sporą popularność międzynarodową i zwrócił uwagę winomanów na tę część Półwyspu Apenińskiego. Uprawia się je przede wszystkim w północnej części prowincji, w okolicach Ancony. Południe (okolice Ascoli Piceno i Offidy) to teren, na którym częściej (jeśli chodzi o białe odmiany) uprawia się inne szczepy autochtoniczne – pecorino i passerinę.
Czerwień nie jest w Marche tak popularna, jak biel. Królują tu dwa ogólnowłoskie szczepy: montepulciano oraz sangiovese.
Spośród nich zdecydowanie wyróżnia się Verdicchio (Verdicchio dei Castelli di Jesi oraz Verdicchio di Matelica), biały szczep, który w latach 1980. zdobył sporą popularność międzynarodową i zwrócił uwagę winomanów na tę część Półwyspu Apenińskiego. Uprawia się je przede wszystkim w północnej części prowincji, w okolicach Ancony. Południe (okolice Ascoli Piceno i Offidy) to teren, na którym częściej (jeśli chodzi o białe odmiany) uprawia się inne szczepy autochtoniczne – pecorino i passerinę.
Czerwień nie jest w Marche tak popularna, jak biel. Królują tu dwa ogólnowłoskie szczepy: montepulciano oraz sangiovese.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, Ancona, wina białe, wina czerwone