Region: Styria
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Tutejsze wina wyróżniają się jakością. Nie jest to niezwykłe w Austrii, w której temat ten tkwi w centrum zainteresowania całej branży przynajmniej od czasów niesławnej afery glikolowej, jednak nawet na tym tle Styria wypada doskonale. Pewną zasługę w tej kwestii ma pagórkowaty i górzysty teren, którzy często wymusza ręczny zbiór winogron.
Styryjski region winiarski dzieli się na trzy podregiony: Weststeiermark, Südsteiermark i Vulkanland Steiermark ulokowane wzdłuż południowej granicy Austrii; będąc w Grazu można w krótkim czasie dotrzeć praktycznie w każdy ich zakątek. Szczególnie popularne są tu białe odmiany winorośli – welschriesling, sauvignon blanc, pinot blanc, muscat i müller-thurgau. Czerwone szczepy są zdecydowanie na drugim planie, wśród nich szczególną popularnośc osiągnęły blauer wildbacher i zweigelt. Pierwsza z nich służy przede wszystkim produkcji rosé będącego wizytówką Weststeiermark.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Weststeiermark, Südsteiermark, Vulkanland Steiermark, Zweigelt