Region: Burgundia

Francuskie winiarstwo jest bardzo wysoko oceniane na całym świecie, często uznaje się je za wzór funkcjonowania dla innych krajów winiarskich; jednak już w samej Francji winiarstwo burgundzkie bezsprzecznie należy do ścisłej czołówki. To region związany z winem od wielu wieków, którego winogrodnicy i winiarze już w średniowieczu wyznaczali standardy uprawy i produkcji.

Burgundia znajduje się we wschodniej części Francji, rozciągając się na długości około 250 km między Dijon a Lyonem wzdłuż doliny Saony. Swoistym „odpryskiem” tego regionu jest Chablis położone na północny zachód od niego, leżące mniej więcej w połowie drogi do Szampanii. Geograficznie Burgundia dzieli się na 6 subregionów (z północy na południe): Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune (oba ulokowane na potężnej skarpie Côte d’Or), Côte Chalonnaise, Mâconnais i Beaujolais. Poszczególne części mają swoją indywidualną specyfikę i mogą znacznie różnić między sobą (jak Chablis i Beaujolais).

Charakterystyczną cechą burgundzkiego winiarstwa jest przykładanie ogromnej wagi do konkretnych parcel, z których pochodzą przetwarzane owoce. Wszystkie obszary upraw winorośli są klasyfikowane ze względu na gleby, położenie, nasłonecznienie stoku, mikroklimat, historię etc. i lokowane w hierarchii siedlisk obejmującej cztery rangi: apelację regionalną, apelację gminną (Village), Premiere Cru (niekiedy zapisywane jako 1er Cru) i Grand Cru. Im wyżej na tej drabince, tym bardziej konkretne jest miejsce pochodzenia winogron, z których wino znajduje się w butelce. W przypadku apelacji regionalnej obszarem zbioru jest cała Burgundia, w przypadku gminy – miejscowość wraz z przyległościami, zaś przy Premiere i Grand Crus mowa o konkretnych parcelach znanych ze swojego potencjału i indywidualnie ocenianych. Przy tym systemie ocen niewielkie znaczenie ma właściciel, czy enolog stojący za produkcją wina. Stąd też bardzo często burgundy są sprzedawane przez spółdzielnie czy negocjantów – kupców skupujących wino od producentów, butelkujących je i sprzedających pod własną etykietą, ale zawsze z określonym miejscem pochodzenia.

Głównymi szczepami uprawianymi w Burgundii są chardonnay i pinot noir. Zdecydowanie mniej popularne jest aligoté oraz gamay charakterystyczne dla Beaujolais – najdalej na południe wysuniętej części regionu. Poza winami spokojnymi burgundzkie winiarstwo może się poszczycić również musującymi, wytwarzanymi metodą szampańską, które ze względów prawnych (zastrzeżenie nazwy ‘szampan’ wyłącznie dla win z Szampanii) są nazywane cremantami.
Słowa kluczowe: Francja, wina czerwone, wina białe, wina musujące, wina wytrawne
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.