Region: Marlborough
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Historia regionu jest stosunkowo krótka, liczy zaledwie 45 lat. Wprawdzie pierwszą winorośl zasadzono tutaj już w 1873 roku, ale przez długi czas uprawa winogron była traktowana jako przydomowe ogrodnictwo. Dopiero 100 lat później założono pierwszą, profesjonalną winnicę. Powodami, jakie przemawiały za tą lokalizacją były: duża liczba godzin słonecznych w roku, brak wiosennych mrozów, lekka, przepuszczalna gleba i niskie opady (zwłaszcza w sezonie zbiorów). W ciągu lat 1970. miejscowy przemysł winiarski rozwinął się tak dobrze, że już w następnej dekadzie ostro zaatakował rynki światowe i szybko zdobył ich uznanie. Dzięki temu Marlborough stało się największym nowozelandzkim regionem winiarskim.
Wyróżnikiem Marlborough jest sauvignon blanc rozpoznawalny dzięki intensywnym aromatom ziół, zielonych owoców i mokrych kamieni. I chociaż obecnie można zauważyć pewne zmęczenie koneserów tą stylistyką, szerszemu odbiorcy taki charakter sauvignon blanc niezmiennie odpowiada. Poza tą odmianą (zajmującą 88% winnic w regionie) uprawia się tu również pinot noir, chardonnay i pinot gris.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Nowa Zelandia, wino białe, sauvignon blanc