Region: Tokaj
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Specyfiką win tokajskich jest wykorzystanie przy wytwarzaniu części z nich gron dotkniętych szlachetną pleśnią (Botrytis cinerea), która prowadzi do przesuszenia dojrzałych winogron i skoncentrowania w nich cukru. Służą one dosładzaniu moszczu wyciśniętego z owoców zdrowych. Dodatek ten nie tylko podwyższa zawartość cukru, ale nadaje także charakterystyczny, miodowo – korzenny posmak, w którym wysoka kwasowość doskonale balansuje słodycz.
Spektrum win tokajskich (węgierskich) obejmuje cztery rodzaje:
- Szamorodni – wino powstałe z moszczu wyciskanego z gron, z których nie oddzielono owoców botrytyzowanych. Zależnie od stężenia cukru są one wytwarzane w wersjach wytrawnej i słodkiej.
- Aszú – słodkie wino wytwarzane z moszczu dosłodzonego sokiem z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią. Kategoryzowane jest według ilości wiaderek (puttonów) botrytyzowanych rodzynek wsypanych do beczek moszczu. Do 2013 wyróżniano 5 kategorii Aszú (3-, 4-, 5-, 6-puttonowe oraz Aszúesencia) zawierających od 60 do 450 gramów cukru w litrze wina. Od 2013 weszły w życie nowe przepisy zachowujące wyłącznie dwie kategorie: Aszú (zawierające 5 puttonów) i Aszú 6 puttonów.
- Eszencia – supersłodkie wino zawierające ponad 450 g cukru w litrze. Powstaje z przefermentowanego soku swobodnie cieknącego z botrytyzowanych owoców winogron. Ma niskie stężenie alkoholu (ok 3%, duża zawartość cukru poważnie spowalnia fermentację), za to cena jest bardzo wysoka. Coś za coś.
- Fordítás i Máslás – wina uzyskiwane z połączenia moszczu z łączonego z wytłoczynami (Fordítás) lub osadem (Máslás) po Aszú.
O łączeniu wytrawnych win tokajskich piszemy przy okazji omawiania furminta. Słodkie są doskonałym dodatkiem do deserów, jednak można łączyć je również z foie gras, parfait czy wędzonym oscypkiem.
Słowa kluczowe: Tokaji, Aszu, Szamorodni, Furmint, Sargamuskataly, Harslevelu