Region: Palatynat
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Cechą charakterystyczną Palatynatu jest bardzo ciepły i łagodny klimat, dlatego niekiedy mówi się o tym regionie jako o śródziemnomorskiej enklawie w Niemczech. Stwarza to dobre warunki dla upraw winorośli, szczególnie wiosną, gdy pojawia się ryzyko przymrozków. W Palatynacie jest ono bardzo niskie.
Region słynie przede wszystkim z białych odmian winorośli. Wśród nich na pierwszym miejscu jest riesling (mało zaskakujące), zaraz po nim plasuje się müller – thurgau i kerner. Poza pierwszą trójką, ale wysoko w rankingu popularności można znaleźć także muskata, gewürztraminera, pinot blanc i pinot gris (nazywane tu odpowiednio: weißburgunder i grauburgunder). Czerwone szczepy również są uprawiane – głównie portugieser, dornfelder i pinot noir (spätburgunder), ale można też natrafić na cabernet sauvignon, merlot czy sant laurent.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Niemcy, Ren, Riesling, Pfalz, Palatynat