Region: Burgenland

Długi i wąski region winiarski we wschodniej Austrii zaczynający się na przedmieściach Wiednia i Bratysławy i ciągnący aż do granicy Słowenii. Jego granice są identyczne z administracyjnym zasięgiem austriackiego kraju związkowego o tej samej nazwie. Powstał w 1920 roku, w pewnym sensie przypadkowo. Przeprowadzone wówczas referendum w sprawie przyłączenia pogranicznych terenów Węgier do Austrii dało zwycięstwo zwolennikom Wiednia. Jednak po 100 latach trudno jest mówić o burgenlandzkiej przypadkowości, zwłaszcza w kwestiach winiarskich.

Jest to najcieplejsza część Austrii. Panuje w niej klimat kontynentalny z chłodnymi zimami i ciepłymi latami, co sprzyja uprawie czerwonych odmian winorośli. Są one tam bardziej popularne, niż białe (odwrotnie, niż w reszcie Austrii). Dominują wśród nich blaufränkisch oraz zweigelt, zaś wśród białych welschriesling, weiβburgunder i chardonnay. Region dzieli się na 4 apelacje (DAC) – Eisenberg, Leithaberg, Mittelburgenland i Neusiedlersee.

Poza aspektami winiarskimi, dużym walorem jest turystyczna oferta Burgenlandu – długie trasy piesze i rowerowe, płytkie i dobrze zagospodarowane Jezioro Nezyderskie zachęcają do zaplanowania tam urlopu. Sprzyja temu doskonałe ulokowanie komunikacyjne – do północnego Burgenlandu z Wiednia jedzie się dosłownie chwilę.
Słowa kluczowe: Zweigelt, Austria, Region winny, Wiedeń
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo