Region: Chablis
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
W regionie wszystkie wina kategoryzowane są według miejsca pochodzenia owoców i dzielone wertykalnie na cztery główne grupy. Najniższa to Petit Chablis – proste wina wytwarzane na peryferiach regionu. Chablis – o „oczko” wyżej – są dobrej jakości, wytrawne z nieco oleistą strukturą. Dalsze w kolejności są Chablis Premier Cru wyróżniające się nie tylko wysoką jakością, ale także jej korzystną relacja do ceny. Ukoronowaniem tej drabinki są Chablis Grand Cru pochodzące z działek ulokowanych na 100 hektarach winnic w bezpośrednim sąsiedztwie Chablis, na północ od niego.
Wspólną cechą wszystkich win z tego regionu są (poza barwą) wytrawność i mineralność przejawiająca się w postaci metalicznego, czy kredowego posmaku. Jednak im wyższą kategorię reprezentuje wino, tym bardziej prawdopodobne jest pojawienie się także innych aromatów – oleistych, maślanych, owocowych (cytryna, pieczone jabłka, brzoskwinie).
Chablis jest doskonałym dodatkiem do serów (ementaler, gouda, kozie), ryb, skorupiaków i mięczaków. Nieźle łączy się również z sushi i potrawami kuchni indyjskiej. Premier cru i grand cru, ze względu na większe bogactwo aromatyczne można serwować do drobiu i cielęciny.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, białe, wytrawne, mineralność, ryby, owoce morza, drób