Region: Eger
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Słynna bycza krew będąca za granicą wizytówką Egeru produkowana jest w tym regionie dopiero od lat po II wojnie światowej i obecnie traktowana przez miejscowych winiarzy bardzo ambiwalentnie: wprawdzie rozsławiła miasto, ale często też była marką, pod którą sprzedawano bardzo kiepskie wino. Od przeszło dwudziestu lat poprawa jakości tego produktu eksportowego jest jednym z celów władz regionu – w 1997 roku wprowadzono przepisy apelacyjne Egri Bikavér DHC, a w 2004 – Egri Bikavér Superior DHC.
Dwuznaczna renoma bikavéra nie zmienia jednak faktu, że region Egeru ma bardzo duży potencjał winiarski i produkowane są w nim wysokiej jakości wina tak czerwone, jak i białe. Te pierwsze pochodzą głównie ze szczepów kékfrankos (blaufränkisch), blauburger, merlot, cabernet franc, pinot noir. Białe odmiany chętnie tutaj uprawiane to: leányka, királyleányka, hárslevelű, olaszrizling (welschriesling), muskat, szürkebarát (pinot gris) czy chardonnay.
Od kilku lat w Egerze powstaje biały kupaż – Egri Csillag (egerska gwiazda) tworzony z win odmian białych.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Bikaver, Eger, Węgry, Bycza krew