Region: Toskania
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Toskania wydaje się być krainą stworzoną dla uprawy winorośli. Sąsiedztwo morza łagodzącego klimat, wzgórza i niskie góry zapewniające odpowiednio wysoką dobową amplitudę temperatur oraz nasłonecznione stoki są wręcz wymarzone dla winogrodników. Czołowy szczep regionu to Sangiovese, obok niego uprawiane są również inne – canaiolo, colorino, trebbiano, vermentino, malvasia, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, pinot noir czy sauvignon blanc.
Sangiovese jest podstawą właściwie wszystkich czołowych win tego regionu. Tak jest z Chianti Classico, Brunello di Montalcino (apelacyjne brunello to lokalny klon sangiovese z Montalcino) czy supertoskanami. Te ostatnie są interesującym przykładem wina, które wprawdzie nie ma formalnych przepisów apelacyjnych, tym niemniej stało się ważnym punktem odniesienia w całym europejskim winiarstwie. Ich geneza tkwi w sprzeciwie wobec przepisów zakazujących w Chianti kupażowania sangiovese z innymi szczepami, niż lokalne. Tym niemniej część winiarzy zdecydowała się łączyć sangiovese z cabernet sauvignon (a później innymi odmianami typowymi dla Bordeaux) tworząc doskonałe wina. Pojawienie się ich i ogromny sukces rynkowy (mimo, że formalnie lokowały się nisko w hierarchii apelacyjnej) otworzyło dyskusję nad możliwościami tutejszych blendów. Do czołowych producentów tego stylu należą Sassicaia, Gaja, Felsina czy Ornellaia.
Toskania to nie tylko czerwone wina z Chianti, Montalcino czy Montepulciano, ale także słodkie, jasne (bardziej złote, niż białe) vin santo produkowane metodą passito polegającą na podsuszaniu owoców przed tłoczeniem z nich moszczu z trebbiano i malvasii.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, wino czerwone, wino wytrawne, wino słodkie, supertoskany