Region: Sycylia
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Ta łatwość upraw połączona z ogólną słabością finansową Sycylii w XX wieku przyczyniła się do zepsucia renomy tutejszych win. Kiedy w innych częściach Europy winiarstwo modernizowano, tutaj skupiano się na plennych odmianach dających duże ilości tanich, ale jakościowo słabych win. Na szczęście ten trend się odwrócił i obecnie Sycylia jest bardzo obiecującym regionem winiarskim, tym bardziej, że opisywane warunki klimatyczne ułatwiają przyjęcie zasad organicznej produkcji winiarskiej (niewielka potrzeba stosowania chemicznych środków ochrony roślin).
Wyspa jako całość stanowi apelację Terre Siciliane IGT, natomiast w jej obrębie istnieje kilkanaście apelacji lokalnych. Najbardziej wyróżniają się Etna DOC obejmująca rejon sławnego wulkanu. Jej wyjątkowość nie wynika tylko z niebezpiecznego (i nieco romantycznego) sąsiedztwa, ale także z charakteru tutejszych żyznych gleb, który przekłada się na bardzo mineralną specyfikę win.
Sycylijskie winiarstwo bardziej znane jest z win czerwonych, niż białych, mimo, że stanowią one około 50% produkcji. Ich wspólna cechą jest gładka, pełna struktuta, wysoka intensywność aromatów oraz zawartośc alkoholu. Dominującą ciemną odmianą jest na wyspie nero d’Avola. Na dalszych pozycjach lokują się nerello oraz szczepy międzynarodowe – cabernet sauvignon, syrah, merlot, grenache. Białe wina sycylijskie są lekkie, cytrusowe i orzeźwiające. Wytwarza się je z odmian inzolia, catarratto, grillo, chardonnay i muskat, z którego wytwarza się lokalne wina słodkie – marsalę, oraz muskat, z którego słynie leżąca między Sycylią a Tunezją Pantelleria.
Słowa kluczowe: Włochy, Etna, Morze Śródziemne, Pantelleria, wino czerwone, wino białe, wino wytrawne, wino białe, wino słodkie