Szczep: Sauvignon blanc
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt
Szczep zaliczający się do czołówki najpopularniejszych winiarskich odmian świata. Wywodzi się ze środkowej Francji (Dolina Loary), jednak światową gwiazdą stał się dzięki przenosinom do Nowej Zelandii i przyjęciu charakterystycznego dla tamtejszych upraw „zielonego” stylu.
„Przenosiny” to chyba słowo – klucz przy opisie sauvignon blanc. Jest ono uprawiane praktycznie w całej winiarskiej Europie od Ukrainy po Półwysep Iberyjski, w obu Amerykach, Australii czy wspomnianej Nowej Zelandii. Stąd, podobnie jak w przypadku chardonnay, wynikają znaczne różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami.
Najbardziej rozpropagowaną wariacją na temat sauvignon blanc jest nowozelandzka, pachnąca i smakująca zielonymi roślinami – limonką, agrestem, trawami, kiwi. Jednak nie wyczerpuje to aromatycznych możliwości tego szczepu. Wina z niego mogą kojarzyć się także z bardziej żółtymi owocami – gruszką, melonem, brzoskwinią, kwiatami (jabłoń, jaśmin), czy minerałami (kreda, łupek, morska sól). Część znawców w sauvignonach doszukuje się nawet bardzo specyficznej nuty kociego moczu. I nie jest to wcale zniewaga, lecz kategoria opisowa.
Pijąc sauvignon blanc najlepiej łączyć go z sałatami, drobnymi przekąskami warzywnymi, serowymi czy mięsnymi. Świetnie nada się także jako towarzysz pikniku.
„Przenosiny” to chyba słowo – klucz przy opisie sauvignon blanc. Jest ono uprawiane praktycznie w całej winiarskiej Europie od Ukrainy po Półwysep Iberyjski, w obu Amerykach, Australii czy wspomnianej Nowej Zelandii. Stąd, podobnie jak w przypadku chardonnay, wynikają znaczne różnice pomiędzy poszczególnymi wersjami.
Najbardziej rozpropagowaną wariacją na temat sauvignon blanc jest nowozelandzka, pachnąca i smakująca zielonymi roślinami – limonką, agrestem, trawami, kiwi. Jednak nie wyczerpuje to aromatycznych możliwości tego szczepu. Wina z niego mogą kojarzyć się także z bardziej żółtymi owocami – gruszką, melonem, brzoskwinią, kwiatami (jabłoń, jaśmin), czy minerałami (kreda, łupek, morska sól). Część znawców w sauvignonach doszukuje się nawet bardzo specyficznej nuty kociego moczu. I nie jest to wcale zniewaga, lecz kategoria opisowa.
Pijąc sauvignon blanc najlepiej łączyć go z sałatami, drobnymi przekąskami warzywnymi, serowymi czy mięsnymi. Świetnie nada się także jako towarzysz pikniku.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, Nowa Zelandia, wytrawne, białe, piknik, sałaty