Szczep: Chardonnay
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt
Szczep wywodzący się z północnej Francji (Burgundia), który w XIX i XX wieku zdobył ogromną popularność wchodząc do grupy najczęściej uprawianych na całym świecie. W efekcie wina z tej odmiany stanowią zbiór wewnętrznie mocno zróżnicowany – wynika to nie tylko z odmienności poszczególnych siedlisk, ale także metod produkcji.
Jeśli brać pod uwagę zróżnicowanie klimatyczne, można wyodrębnić dwa podstawowe style chardonnay: „chłodny” (Burgundia, płn. Włochy, Nowa Zelandia, zach. Australia, Oregon) i „ciepły” (Kalifornia, Hiszpania, RPA, płd. Włochy, Argentyna). W pierwszym dominują bardziej kwasowe smaki zielonych jabłek, pigwy i cytrusów nierzadko „doprawione” kredową mineralnością. Drugi to przede wszystkim owoce południowe (ananas, brzoskwinie) z dodatkiem żółtych, słodkich jabłek.
Jeśli brać pod uwagę techniczne kwestie produkcji, trzeba wyróżnić dwa style – wino dojrzewające w beczce i nie mające z nią nic wspólnego. Leżakowanie w beczce dodaje miękkich, maślano – korzenno – waniliowych zapachów i smaków. Rezygnacja z tego pomaga zachować wyrazistą kwasowość owoców.
Chardonnay jest winem na tyle powszechnym, że pasuje do wielu potraw. Niebeczkowane, z chłodnych regionów najlepiej serwować do potraw z owocami morza i rybami (grillowane, sałatki, makarony). Beczkowane dużo lepiej komponuje się z daniami z ryb i drobiu z dodatkiem zawiesistych, śmietanowych i maślanych sosów.
Jeśli brać pod uwagę zróżnicowanie klimatyczne, można wyodrębnić dwa podstawowe style chardonnay: „chłodny” (Burgundia, płn. Włochy, Nowa Zelandia, zach. Australia, Oregon) i „ciepły” (Kalifornia, Hiszpania, RPA, płd. Włochy, Argentyna). W pierwszym dominują bardziej kwasowe smaki zielonych jabłek, pigwy i cytrusów nierzadko „doprawione” kredową mineralnością. Drugi to przede wszystkim owoce południowe (ananas, brzoskwinie) z dodatkiem żółtych, słodkich jabłek.
Jeśli brać pod uwagę techniczne kwestie produkcji, trzeba wyróżnić dwa style – wino dojrzewające w beczce i nie mające z nią nic wspólnego. Leżakowanie w beczce dodaje miękkich, maślano – korzenno – waniliowych zapachów i smaków. Rezygnacja z tego pomaga zachować wyrazistą kwasowość owoców.
Chardonnay jest winem na tyle powszechnym, że pasuje do wielu potraw. Niebeczkowane, z chłodnych regionów najlepiej serwować do potraw z owocami morza i rybami (grillowane, sałatki, makarony). Beczkowane dużo lepiej komponuje się z daniami z ryb i drobiu z dodatkiem zawiesistych, śmietanowych i maślanych sosów.
Słowa kluczowe: Francja, Australia, Włochy. Ryby, owoce morza, makaron