Region: Alentejo
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Alentejo jest regionem dużym i słabo zaludnionym. W latach 70. i 80. znaczna część ludności wiejskiej przeniosła się do miast. Winnice są rozległe, przynajmniej kilkusethektarowe, co w porównaniu z resztą Europy stanowi ewenement. W przeszłości należały one do miejscowych latyfundystów, później przeszły w ręce kooperatyw, obecnie mają prywatnych właścicieli, którzy od końca lat 90. systematycznie podnoszą jakość produkowanego wina. W przeważającej części jest ono czerwone, warunki klimatyczne bardziej mu sprzyjają. Z reguły zawiera sporo alkoholu, niewiele kwasu, taniny są miękkie, zaś atrakcyjność zwiększają silne, owocowe aromaty. Popularne odmiany to: aragonêz (tempranillo) , castelão, alicante bouschet i trincadeira (czerwone) oraz antão vaz, roupeiro, verdelho, arinto i viognier (białe).
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Portugalia, region winny, aragon?z , castel?o, alicante bouschet, trincadeira