Region: Morawy
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Pierwszy z nich to zaledwie 5% czeskiego areału winnic i do tego są one rozproszone w północno – zachodniej części Republiki, między Hradcem Kralove i Pardubicami na wschodzie, Usti nad Labem na północy i Chomutovem na zachodzie. Centrum tego obszaru jest Melnik, bardzo sympatyczne i malownicze miasto nad Wełtawą, które warto odwiedzić będąc w Pradze. Jednak prawdziwy winiarski potencjał tkwi, na Morawach, gdzie winnice zajmują prawie 17 tysięcy ha, zaś produkcja, jak na tutejsze warunki jest całkiem duża. Region winiarski Morawy rozciąga się na południe od Brna, wzdłuż granicy z Austrią. Tutejsze winnice historycznie sięgają średniowiecza, jednakże w swoich dziejach zdołały przetrwać tak wzloty, jak i upadki. Obecnie można chyba mówić o umiarkowanie stromym wzlocie i systematycznym rozwoju. Jak wszędzie na świecie ton nadają tu duzi producenci, ale Morawy mogą się chlubić także silnym nurtem naturalistycznym dążącym do produkcji wina bez sztucznych dodatków, przy możliwie najmniejszej ingerencji człowieka w przebieg procesów naturalnych.
Zarówno w Czechach, jak i na Morawach uprawia się przeważnie odmiany białe rosnące na około 2/3 powierzchni winnic. Wśród nich najpopularniejsze są veltlinské zelené (grüner veltliner), müller thurgau, ryzlink rýnský (riesling) i ryzling vlašský. Czerwienie reprezentują przeważnie svatovavřinecké (saint laurent), frankovka (blaufränkisch) i zweigelt. Wytwarzane z nich wina są klasyfikowane systemem wzorowanym na niemieckim, czyli odnoszącym się do zawartości cukru w moszczu. Klasyfikuje on wina wertykalnie – od wina regionalnego (zemské), poprzez jakościowe (jakostni), aż do jakościowego z wyróżnikiem (jakostni z přivlastkem). Wśród tych ostatnich jest 7 podkategorii od kabinet po wino z rodzynek (výber z cibéb) . Oprócz tego istnieje kategoria wina oryginalnej certyfikacji, pochodzące ze ściśle określonego regionu i wytwarzane z odmian dla niego zatwierdzonych.
Czeskie i morawskie winiarstwo poza jakością swoich produktów ma potężnego sprzymierzeńca – turystykę. Wyjazd do winnicy bardzo łatwo tutaj pogodzić z innymi formami krajoznawstwa, a dodatkowo popularne są tu winne ścieżki turystyczne łączące winnice poszczególnych regionów oraz regularnie organizowane dni otwartych piwnic.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Czechy, Morawy, Europa środkowa, wino czerwone, wino białe