Region: Dolna Austria

Na mapie wygląda niczym nieregularny pięciokąt z wygryzionym środkiem rozpościerający się po obu stronach Dunaju. Dziura w środku to Wiedeń, zaś sama Dolna Austria podzielona jest na 8 odrębnych podregionów – Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Thermenregion i Carnuntum. Łącznie jest to prawie 30 tysięcy hektarów – około 60% obszaru wszystkich winnic w Austrii.

Popisowym szczepem winiarskim tego regionu jest Grüner Veltliner. Za nim plasują się inne biele – riesling, pinot blanc (weißburgunder), pinot gris (grauburgunder), neuburgunder czy roter veltliner. Czerwień jest na drugim planie. Wśród odmian tej barwy w Dolnej Austrii znajdziemy zweigelta, pinot noir (blauburgunder), blaufränkisch czy sant laurent.

Wina z Dolnej Austrii są z racji dużej skali produkcji stosunkowo łatwo dostępne w Polsce w niewysokich cenach (zaczynających się od ok. 40 zł/but). Jednak warto przy nadarzającej się okazji na miejscu przekonać się o ich walorach – dolina Dunaju jest regionem niezwykle interesującym i oferującym doskonałą infrastrukturę turystyczną.
Słowa kluczowe: Grüner Veltliner, Austria, Region winny
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.