Szczep: Müller – Thurgau
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt
Jedna z pierwszych odmian winorośli racjonalnie „zaprojektowana” przez botanika. Jego twórcą był dr Hermann Müller, który w szwajcarskim kantonie Thurgau w 1882 roku ogłosił stworzenie nowego szczepu będącego krzyżówką rieslinga i silvanera. Sam autor chciał nazwać ją rivanerem (i ta nazwa się przyjęła), ale z czasem pojawiła się także druga, bardziej popularna: müller – thurgau.
Rivaner miał być hodowlanym wyjściem z klimatycznych kłopotów – chodziło o to, by stworzyć szczep dojrzewający trochę wcześniej, niż riesling i dający wino o podobnym profilu smakowym. W tej odmianie upatrywano szansy na zasadnicze zwiększenie wydajności nadreńskich winnic i przesunięcia terminu zbiorów w czasie tak, by jesienna niepogoda nie pokrzyżowała planów winiarzom.
Eksperyment się udał i w ciągu kilkudziesięciu lat odmiana müller – thurgau stała się jedną z najpopularniejszych w Niemczech, przyjęta została także w Austrii i na Węgrzech. W latach 1970. zdobyła palmę pierwszeństwa wśród nowych nasadzeń nad Renem. Była mało wymagająca, plenna, przewidywalna. Ówczesna filozofia winiarstwa (zwłaszcza tego masowego) właśnie tego oczekiwała od winorośli. Jednak już kilka lat później nastąpiło odejście od rivanera. Mimo swoich walorów miał on podstawową wadę – produkowane z niego wina, choć tanie, jakościowo ustępowały tym ze starszych odmian (głównie rieslingowi). W efekcie winiarstwo niemieckie (np. mozelskie) coraz częściej było kojarzone z niedrogą masówką, która choć jest poprawna technicznie, żadnej ekscytacji nie wywoła.
Obecnie müller – thurgau, choć w odwrocie, nadal należy do grupy popularnych odmian niemieckich. Dużo nasadzeń jest zwłaszcza w Rheinhessen, Badenii i Palatynacie. Sprzedawane jest albo jako jednoodmianowe, albo wchodzi w skład sławnego Liebfraumilch, czyli ‘Wina z Maryjką’.
Müller – thurgau to wino białe, dość lekkie, o aromatach jabłkowo – kwiatowych. Kwasowość stonowana. Powinno być pite młode, samo, albo z lekkimi przekąskami.
Rivaner miał być hodowlanym wyjściem z klimatycznych kłopotów – chodziło o to, by stworzyć szczep dojrzewający trochę wcześniej, niż riesling i dający wino o podobnym profilu smakowym. W tej odmianie upatrywano szansy na zasadnicze zwiększenie wydajności nadreńskich winnic i przesunięcia terminu zbiorów w czasie tak, by jesienna niepogoda nie pokrzyżowała planów winiarzom.
Eksperyment się udał i w ciągu kilkudziesięciu lat odmiana müller – thurgau stała się jedną z najpopularniejszych w Niemczech, przyjęta została także w Austrii i na Węgrzech. W latach 1970. zdobyła palmę pierwszeństwa wśród nowych nasadzeń nad Renem. Była mało wymagająca, plenna, przewidywalna. Ówczesna filozofia winiarstwa (zwłaszcza tego masowego) właśnie tego oczekiwała od winorośli. Jednak już kilka lat później nastąpiło odejście od rivanera. Mimo swoich walorów miał on podstawową wadę – produkowane z niego wina, choć tanie, jakościowo ustępowały tym ze starszych odmian (głównie rieslingowi). W efekcie winiarstwo niemieckie (np. mozelskie) coraz częściej było kojarzone z niedrogą masówką, która choć jest poprawna technicznie, żadnej ekscytacji nie wywoła.
Obecnie müller – thurgau, choć w odwrocie, nadal należy do grupy popularnych odmian niemieckich. Dużo nasadzeń jest zwłaszcza w Rheinhessen, Badenii i Palatynacie. Sprzedawane jest albo jako jednoodmianowe, albo wchodzi w skład sławnego Liebfraumilch, czyli ‘Wina z Maryjką’.
Müller – thurgau to wino białe, dość lekkie, o aromatach jabłkowo – kwiatowych. Kwasowość stonowana. Powinno być pite młode, samo, albo z lekkimi przekąskami.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Niemcy, Austria, Węgry, wino białe, wytrawne