Region: Hawke's Bay

Drugi pod względem wielkości (po Marlborough) winiarski region Nowej Zelandii. Znajduje się we wschodniej części Wyspy Północnej i zajmuje obszar wokół obszernej zatoki o tej samej nazwie. Jego charakterystyczną cechą jest bardzo duże zróżnicowanie gleb, co przy stosunkowo ciepłym i wilgotnym klimacie stwarza warunki dla uprawy różnych odmian winorośli.

Dostrzeżono je stosunkowo wcześnie. Pierwsze winnice nasadzono w połowie XIX wieku, a od lat 1920. funkcjonują w Hawke's Bay duże winiarnie. Początkowo wytwarzały one blendy merlota i cabernet sauvignon w stylu bordoskim, jednak z czasem oferowały również wino z innych szczepów (np. shiraz).

Specjalnością Hawke's Bay są wina czerwone. To tutaj powstaje większość nowozelandzkiego merlota, cabernet sauvignon, pinot noir i shiraz. Jednak obok nich wytwarzany jest także chardonnay, sauvignon blanc i pinot gris, trudno więc mówić, że czerwień definitywnie zdominowała tę część Nowej Zelandii.

Hawke's Bay znajduje się mniej więcej w tej samej odległości od Auckland, co od Wellington, co zdecydowanie ułatwia wyjazdy enoturystyczne. Sprzyja temu również dobrze rozwinięta infrastruktura turystyczna.
Słowa kluczowe: Nowa Zelandia, wino czerwone, wino białe, merlot, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, chardonnay
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.