Region: Central Otago

Central Otago to najwyżej położony region winiarski Nowej Zelandii, a przy okazji wysunięty najdalej na południe obszar winiarski świata. Te dwa czynniki sprawiają, że klimat jest tam naprawdę chłodny. Mroźne, śnieżne zimy i krótkie, ale gorące lata czynią go klimatycznie nieco środkowoeuropejskim.

W odróżnieniu od Marlborough, był to obszar już pod koniec XIX wieku identyfikowany jako nadający się pod uprawę winorośli. Miejscowe wina robione w burgundzkim stylu zdobyły wówczas niejakie uznanie w Australii.  Jednak wraz z upływem czasu miejscowi rolnicy woleli przeznaczyć ziemię pod uprawę owoców innych niż winogrona.

Współczesna epoka winiarstwa w Otago rozpoczęła się w latach 1970. Z racji klimatu, starano się w pewnym sensie kopiować rozwiązania poprzedników i nasadzano odmiany z chłodniejszej części Europy. Dobrze przyjął się pinot noir (będący dla Otago odpowiednikiem sauvignon blanc w Malborough), poza nim również pinot gris, riesling, gewürztraminer i chardonnay.

Skala produkcji winiarskiej Central Otago nie jest duża – około 2000 nasadzeń, tym niemniej jeśli będziecie mieć okazję spróbowania pinot noir stąd, nie wahajcie się. To nie zdarza się często.
Słowa kluczowe: Nowa Zelandia, wino czerwone, wino białe, pinot noir
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.