Region: Chateneuf–du–Pape

„Tańczą panowie, tańczą panie na moście w Awinion...” - śpiewała kiedyś Ewa Demarczyk i te piosenkę można potraktować jako dobre wprowadzenie do tematyki Chateneuf–du-Pape, ponieważ z Awinionu do tej gminy jest przysłowiowy rzut kamieniem. I dobrze byłoby, gdyby był to otoczak.

Sława win z tej części Dolnego Rodanu narodziła się w średniowieczu, w czasie gdy Awinion przez kilkadziesiąt lat był oficjalną siedzibą papieża. Wówczas wina tu produkowane trafiały na papieski stół zdobywając najwyższe uznanie kolejnych Namiestników Piotrowych. W początkach XX wieku winiarze szatonefscy, chcąc zagwarantować niezmiennie wysoką jakość swojego produktu postanowili spisać i wprowadzić w życie szereg reguł określających produkcję ich wina. W efekcie, w roku 1933 zostały one prawnie usankcjonowane i stworzyły pierwszą francuską apelację kontrolowanego pochodzenia (AOC).

Specyfika win z Châteneuf-du-Pape wynika z dwóch głównych czynników: doboru odmian w kupażu oraz specyfiki gleby na tym obszarze. Otóż jest ona pokryta ogromną ilością jasnych otoczaków, które przepuszczają wodę i magazynują słoneczne ciepło. To dlatego krzewy winorośli muszą bardzo głęboko zapuszczać korzenie, by dotrzeć do zmagazynowanej pod kamieniami wody (co przekłada się na dużo wyższą jakość owoców). Natomiast kamienista powierzchnia winnic absorbuje ciepło i w nocy oddaje je, co powoduje szybsze i mocniejsze dojrzewanie jagód.

Większość win z tej apelacji to czerwienie, jednak istnieje też niewielka liczba bieli. Pochodzą one z 13 odmian - grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, clairette, vaccarèse, bourboulenc, roussanne, counoise, muscardin, picpoul, picardan i terret noir. Nie znaczy to, że posłuszny regułom AOC winiarz musi wykorzystywać je wszystkie do swojego kupażu, jednak nie może sięgnąć po żaden szczep spoza tej listy.

Châteneuf-du-Pape to wina, które nie powinny być otwierane młode, czyli wcześniej niż w 6. - 7. roku po zbiorze. Są mocne, o silnej, zdecydowanej strykturze, czerwone smakują czerwonymi owocami, słodkimi przyprawami, skórą, wędzonką. Białe – kwiatem lipy, koprem włoskim, miodem i akacją i suszonymi jabłkami. Z racji swoich walorów nadają się do łączenia z potrawami bardzo konkretnymi, o wyrazistych smakach. Czerwienie to świetne uzupełnienie mięs, zwłaszcza takich, które występują w towarzystwie grzybów. Biel również dobrze współgra z grzybami, ale nie tylko – dobrze pasuje także do potraw z dynią czy szparagami (ryż czy pasty).
Słowa kluczowe: Francja, Rodan, wino czerwone, wino białe, papież, wino do mięs, wino do grzybów
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.