Szczep: Mourvèdre/Monastrell
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt
Odmiana pochodząca z Hiszpanii i tam bardzo popularna, lecz dobrze zaaklimatyzowana również w południowej Francji. To „podwójne obywatelstwo” widoczne jest w nazwie. Poza tymi dwoma krajami europejskimi hoduje się ją także w Nowym Świecie (RPA, Australia i USA).
Monastrell jest typowym winem południa – intensywnym w smaku, barwie i aromatach, tanicznym, z wysoką zawartością alkoholu (w granicach 14%) i niekiedy trochę zbyt niska kwasowością. W wersji hiszpańskiej jest prosty, nieco rustykalny, czasem mało wyrafinowany, ale zawsze silny i krzepki. We Francji nabiera więcej ogłady i elegancji, ale również jest masywny, mocno garbnikowy, powoli się otwierający. Dobrze sprzedaje się jako wino jednoodmianowe, ale równie często występuje w kupażach. Te ostatnie to specjalność francuska (Bandol, Dolina Rodanu), jednak nie tylko – GSM (mieszanka grenache, mourvèdre i syrah) jest popularna głównie w Nowym Świecie.
Typowe dla tej odmiany smaki i aromaty to czarne owoce (jeżyna, jagoda, śliwka), lub przetwory owocowe (dżem malinowy, powidła). Poza tym jest w niej sporo czarnego pieprzu, tytoniu, czekolady, wanilii i kawy. Do tego trochę nut ziemnych.
Monastrell/mourvèdre najlepiej łączyć z mięsnymi potrawami (pieczone, duszone, grillowane). Dobrze sprawdzi się jako dodatek do pieczonej kaczki. Pasuje do grzybów (bardziej leśnych, niż boczniaków czy pieczarek). Przed podaniem warto je przewietrzyć. Nabierze wtedy więcej owocowych smaków.
Monastrell jest typowym winem południa – intensywnym w smaku, barwie i aromatach, tanicznym, z wysoką zawartością alkoholu (w granicach 14%) i niekiedy trochę zbyt niska kwasowością. W wersji hiszpańskiej jest prosty, nieco rustykalny, czasem mało wyrafinowany, ale zawsze silny i krzepki. We Francji nabiera więcej ogłady i elegancji, ale również jest masywny, mocno garbnikowy, powoli się otwierający. Dobrze sprzedaje się jako wino jednoodmianowe, ale równie często występuje w kupażach. Te ostatnie to specjalność francuska (Bandol, Dolina Rodanu), jednak nie tylko – GSM (mieszanka grenache, mourvèdre i syrah) jest popularna głównie w Nowym Świecie.
Typowe dla tej odmiany smaki i aromaty to czarne owoce (jeżyna, jagoda, śliwka), lub przetwory owocowe (dżem malinowy, powidła). Poza tym jest w niej sporo czarnego pieprzu, tytoniu, czekolady, wanilii i kawy. Do tego trochę nut ziemnych.
Monastrell/mourvèdre najlepiej łączyć z mięsnymi potrawami (pieczone, duszone, grillowane). Dobrze sprawdzi się jako dodatek do pieczonej kaczki. Pasuje do grzybów (bardziej leśnych, niż boczniaków czy pieczarek). Przed podaniem warto je przewietrzyć. Nabierze wtedy więcej owocowych smaków.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Hiszpania, Francja, Australia, RPA, USA, wino czerwone, wytrawne, intensywne, potrawy mięsne, gsm