Szczep: Grenache/Garnacha

Odmiana charakterystyczna dla zachodniego Morza Śródziemnego, występuje w południowej Francji i Algierii (grenache), na Sardynii (cannonau) i północnej Hiszpanii (garnacha). Z tej śródziemnomorskiej lokalizacji wyłamują się uprawy w Kraju Basków (garnatxa) skierowanym w stronę zimnych Biskajów, a nie ciepłego Południa, ale ten jeden wyjątek możemy uznać za potwierdzający regułę. Poza Europą spore nasadzenia grenache są w Australii.

Aromaty garnachy są owocowo – ziołowe: wiśnie, czereśnie, maliny, śliwki, skórka pomarańczy, lukrecja, tymianek, goździki. Szczep jest z jednej strony wszechstronny, z drugiej trudny. Dlaczego? Wszechstronny, ponieważ wytwarza się z niego zarówno wytrawne, jak i słodkie wina (vin doux naturel), czerwone, oraz różowe, ponadto bardzo dobrze daje się kupażować. Trudny, ponieważ daje wina o stosunkowo niskiej kwasowości i wysokim stężeniu alkoholu, przez co w piciu wydają się płaskie i ciężkie. Dlatego bardziej popularne od jednoszczepowych są wersje kupażowane. W Hiszpanii na ogół łączy się garnachę z tempranillo, we Francji – z syrah, a w Australii z syrah i mourvèdre (GSM: grenache – syrah – mourvèdre).

Grenache jako wino różowe dobrze pić do sałat, przekąsek lub jako aperitif. Ze względu na stosunkowo wysokie, jak na rosé, stężenie alkoholu, dobrze sprawdzi się przy letnich, grillowanych potrawach (kiełbaski, halloumi, warzywa). Czerwona wersja zdecydowanie pasuje do grillowanych cięższych, tłustych mięs.
Słowa kluczowe: Francja, Hiszpania, Włochy, Australia, kupaż, GSM, grill, różowe, czerwone, wytrawne
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.