Region: Chablis

Chablis to mała wioska w północnej Burgundii (niedaleko Auxerre) słynąca z chardonnay. Owszem, współcześnie nasadzenia tej odmiany nie są niczym wyjątkowym, jest ona obecna na całym świecie, jednak w Chablis daje wina niepowtarzalne. Ta wyjątkowość wynika z klimatu (chłodny, z późno zaczynającymi się wiosnami i dużym ryzykiem przymrozków) i wapiennej gleby.

W regionie wszystkie wina kategoryzowane są według miejsca pochodzenia owoców i dzielone wertykalnie na cztery główne grupy. Najniższa to Petit Chablis – proste wina wytwarzane na peryferiach regionu. Chablis – o „oczko” wyżej – są dobrej jakości, wytrawne z nieco oleistą strukturą. Dalsze w kolejności są Chablis Premier Cru wyróżniające się nie tylko wysoką jakością, ale także jej korzystną relacja do ceny. Ukoronowaniem tej drabinki są Chablis Grand Cru pochodzące z działek ulokowanych na 100 hektarach winnic w bezpośrednim sąsiedztwie Chablis, na północ od niego.

Wspólną cechą wszystkich win z tego regionu są (poza barwą) wytrawność i mineralność przejawiająca się w postaci metalicznego, czy kredowego posmaku. Jednak im wyższą kategorię reprezentuje wino, tym bardziej prawdopodobne jest pojawienie się także innych aromatów – oleistych, maślanych, owocowych (cytryna, pieczone jabłka, brzoskwinie).

Chablis jest doskonałym dodatkiem do serów (ementaler, gouda, kozie), ryb, skorupiaków i mięczaków. Nieźle łączy się również z sushi i potrawami kuchni indyjskiej. Premier cru i grand cru, ze względu na większe bogactwo aromatyczne można serwować do drobiu i cielęciny.
Słowa kluczowe: Francja, białe, wytrawne, mineralność, ryby, owoce morza, drób
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.