Region: Alzacja

Alzacja to chyba jedyny region winiarski systematycznie pojawiający się w… licealnych podręcznikach do historii. Jeśli nadal pamiętacie, że ten fragment doliny Renu był obiektem zażartych konfliktów niemiecko – francuskich trwających prawie stulecie, to znaczy, że uczyliście się solidnie. Jednak w Winformacja.pl uważamy, że nie ma co wojować, skoro jest tyle dobrego wina, zatem nie będziemy pisać o wojnie, lecz o winiarskich zaletach tego regionu.

Tak, jak Badenia ciągnie się długim paskiem winnic po zachodniej stronie Szwarcwaldu, tak Alzacja, prawie symetrycznie rozwija się po drugiej stronie Renu, na wschodnich zboczach Wogezów między Strasbourgiem a Miluzą. Geograficznie dzielona jest na Bas - Rhin (dolny Ren) na północy i Haut – Rhin (górny Ren) na południu.

Przytłaczająca większość win z Alzacji pochodzi z białych winogron, które stanowią tu około 90% nasadzeń. Króluje wśród nich riesling, a poczesne miejsca zajmują także pinot blanc, gewürztraminer (sława regionu) i pinot gris. Czerwienie reprezentuje pinot noir. Produkuje się z nich głównie wina spokojne, choć poza nimi powstają także musujące wytwarzane metodą tradycyjną (ta samą, która stosuje się w Szampanii). Ze względu na regulacje francuskie i międzynarodowe, nie można ich nazywać szampanami, stąd też stosuje się dla nich nazwę cremant d’Alsace. Tutejsze rieslingi i gewürztraminery są ogólnie rzecz biorąc słodsze i bardziej „obfite” w porównaniu z niemieckimi – w tym szczególnie dobrze widać wpływ klimatu na końcowy charakter wina.

Poza winami spokojnymi i musującymi, w Alzacji wytwarza się także deserowe. Uzyskuje się je głównie z winogron zbieranych po standardowym okresie zbiorów (tzw. późny zbiór, vendanges tardives ), lub z gron botrytyzowanych (analogicznie do win tokajskich).
Słowa kluczowe: Francja, Ren, wino białe, wino musujące, wino słodkie
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.