Szczep: Riesling
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt
Riesling to typowo niemiecka odmiana winorośli. Wprawdzie w trakcie swojej długiej historii została przeniesiona także w inne części Europy i Świata (Francja, Austria, Polska, USA, Australia), to jednak nasi zachodni sąsiedzi bezsprzecznie osiągnęli mistrzostwo w jej uprawie i przetwarzaniu.
Szczep ten daje duże możliwości w zakresie charakteru win, jakie z niego powstają. Mogą być one zarówno bardzo wytrawne i mineralne, jak słodkie i miodowe. Cały sekret tkwi w technice zbioru dojrzałych winogron – im jest on późniejszy, tym zawierają one więcej cukru, a w konsekwencji – wino staje się słodsze i gładsze. Skrajnym przypadkiem jest eiswein wytwarzany z przesuszonych i przemrożonych winogron zbieranych w mroźne noce zimowe.
Charakterystyczne nuty smakowe to: limonka, cytryna, zielone jabłko, wosk, miód, jaśmin, nafta czy benzyna (pojawia się w winach kilkuletnich).
Doskonały dodatek do potraw z ryb i drobiu (wersje wytrawne) oraz egzotycznych dań kuchni tajskiej i hinduskiej (wersje słodkie).
Szczep ten daje duże możliwości w zakresie charakteru win, jakie z niego powstają. Mogą być one zarówno bardzo wytrawne i mineralne, jak słodkie i miodowe. Cały sekret tkwi w technice zbioru dojrzałych winogron – im jest on późniejszy, tym zawierają one więcej cukru, a w konsekwencji – wino staje się słodsze i gładsze. Skrajnym przypadkiem jest eiswein wytwarzany z przesuszonych i przemrożonych winogron zbieranych w mroźne noce zimowe.
Charakterystyczne nuty smakowe to: limonka, cytryna, zielone jabłko, wosk, miód, jaśmin, nafta czy benzyna (pojawia się w winach kilkuletnich).
Doskonały dodatek do potraw z ryb i drobiu (wersje wytrawne) oraz egzotycznych dań kuchni tajskiej i hinduskiej (wersje słodkie).
Słowa kluczowe: Niemcy, Mozela, eiswein, wytrawne, słodkie, białe