Region: Villany

Dunaj jest chyba najbardziej „winiarską” rzeką Europy. Liczba regionów, jakie się znajdują w jej pobliżu jest imponująca i w kompleksy mogłaby w pędzić Ren, Loarę, Rodan czu Duero/Douro. Nie mówiąc już o dużo dłuższej Wołdze.

Villány nie leży w bezpośrednim sąsiedztwie Dunaju, ale odległość do tej rzeki wynosi około 30 km, jest to więc dystans dobry na przejażdżkę rowerową. To południowe kresy Węgier, niedaleko stąd przebiega granica z chorwacka i serbska. Winiarstwo nie ma tu tak długiej historii, jak w Egerze czy Tokaju, ale 250 lat to też nie jest mało. Powstanie regionu wiąże się z austriackimi zwycięstwami w wojnach z Turcją w XVIII wieku. Habsburgowie, stopniowo zajmując ziemie węgierskie, prowadzili na nich akcję osiedleńczą. W ten sposób do Villány dotarli przybysze z Niemiec przywożąc ze sobą sadzonki portugiesera – odmiany, która poczuła się tutaj bardzo dobrze.

Klimat Villány jest bardziej śródziemnomorski, niż środkowoeuropejski. Krótkie, niezbyt surowe zimy i ciepłe, wręcz gorące lata. Sprzyja to czerwonym odmianom winorośli, wśród których niezaprzeczalnym liderem jest wspomniany portugieser. Wino z niego trafia na rynek szybko po zbiorach – jako młode wino już w połowie listopada, będąc swoistym odpowiednikiem znanego na świecie Beaujolais Nouveau. Poza ’Portugalczykiem’ uprawia się tutaj cabernet sauvignon, cabernet franc, zweigelt, kékfrankos (blaufränkisch). Biel, zdecydowanie mniej liczną, reprezentują chardonnay, hárslevelű, királyleányka, olaszrizling (welschriesling), muskat ottonel.
Słowa kluczowe: villany, region winiarski, węgry
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.