Region: Rioja
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Od ostatnich dekad XIX wieku symbolem rozpoznawczym Rioji stało się wino dojrzewane w beczce i to ten etap produkcji stał się kwestią dla winiarzy kluczową. Taki styl zdobył światowe uznanie. Jednak obecnie coraz częściej pojawiają się postulaty zmiany tego podejścia. Miałaby ona polegać na osłabieniu (niekoniecznie wyeliminowaniu) wpływu beczek na wino, by dopuścić do głosu więcej smaków i aromatów owocowych.
Obecnie czerwona Rioja jest na rozdrożu, między starszym, „beczkowym” stylem, a młodszym i owocowym. W pierwszym dominujące są aromaty typowe dla beczki – wanilia, orzech kokosowy, w dłużej leżakujących – skóra, tytoń, czarna, mocna herbata okraszone ciemnymi, suszonymi owocami. W drugim pojawia się dużo więcej aromatów i smaków czerwonych owoców z drugoplanowym dodatkiem dębowej, korzennej słodyczy. Mniej zróżnicowane są tutejsze wina białe. Wersje produkowane bez kontaktu z beczką są rześkie, cytrusowo – jabłkowo – morelowe, z kolei te, które z dębiną się zetknęły, mają więcej smaków owoców tropikalnych, miodu i masła. Różowe to kwasowe, orzeźwiające wina smakujące truskawkami, porzeczkami i wiśniami.
Dobrym kulinarnym towarzystwem czerwonych rioch są lżejsze potrawy mięsne z grilla czy makarony z mięsem. Ten wybór jest dobry w przypadku win mniej beczkowanych. Te, które mają dłuższy kontakt z beczką warto łączyć z jagnięciną, wołowiną czy wieprzowiną z grilla lub w ciężkich sosach (np. grzybowym). Rosé dobrze sprawdzi się przy przekąskach mięsnych i serowych, zaś białe przy krewetkach i chudych rybach, lub (jeśli dojrzewało w dębinie) – tłustszych rybach albo kurczaku.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Hiszpania, czerwone, wytrawne, beczkowe, białe, grill, dania mięsne, ryby