Region: Mendoza
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Winiarstwo w Mendozie narodziło się, podobnie jak w całej Ameryce Południowej praktycznie w II połowie XIX wieku. Owszem, wcześniej uprawiano winogrona (sadzonki z Europy dotarły tutaj chwilę po konkwistadorach), jednak było to ogrodnictwo praktycznie przydomowe. Ostatnie dekady XIX stulecia były czasem, w którym na dużą skalę importowano krzewy europejskich odmian winorośli (przede wszystkim malbeka) i tworzono nowoczesne winiarstwo bazujące na wzorach staroświatowych. Konsekwencją tego procesu jest zdecydowana dominacja międzynarodowych szczepów, głównie czerwonych – malbeka, cabernet sauvignon, tempranillo i chardonnay. Odmiany lokalne na razie pozostają na drugim planie.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: mendoza, argentyna, malbec