Region: Badenia
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Badeński klimat należy do najcieplejszych w całych Niemczech, pod tym względem regionowi bliżej do Alzacji czy Doliny Loary, niż Frankonii. Większa ilość ciepła przekłada się na wyższą zawartość cukru w moszczu, co jest czynnikiem mającym duże znaczenie przy klasyfikacji niemieckich win. Mimo tego, statystycznie przeważają tu odmiany białe (ok. 60% wszystkich nasadzeń). Wsród nich dominują müller – thurgau, grauburgunder (pinot gris), weißburgunder (pinot blanc), riesling, choć uprawiany, jest raczej drugoplanowym graczem. Wśród czerwienie pierwszeństwo bezdyskusyjnie przypada spätburgunderowi, daleko za nim, na kolejnych miejscach pod względem popularności plasują się schwarzriesling, regent i cabernet mitos.
Cechą charakterystyczną tutejszego winiarstwa jest ogromne rozdrobnienie – na niespełna 16 tysiącach hektarów winnic gospodaruje około 23 tysięcy winiarzy, stąd też spółdzielczość jest tu bardzo popularna – spółdzielnie zrzeszają ponad ¾ wszystkich właścicieli parcel.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Niemcy, wino białe, wino czerwone