Region: Prowansja
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Klimatycznie Prowansja jest niemalże stworzona do uprawy winorośli. Znad Morza Śródziemnego napływa ciepłe powietrze, zimy są krótkie i łagodne, a ciepłe dni i chłodne wieczory sprzyjają wytwarzaniu się w owocach wystarczającego stężenia kwasów, dzięki czemu produkowane z nich wino ma dobra, orzeźwiającą kwasowość.
Najpowszechniejsze odmiany prowansalskie to grenache, mourvèdre, syrah, carignan i tannat (czerwone) i rolle (vermentino), ugni blanc (trebbiano), marsanne i rousanne, jednak, podobnie jak w nieodległej południowej dolinie Rodanu szczepy czerwone są dużo popularniejsze.
Jak wspomniano wcześniej, Prowansja słynie z dobrych, aromatycznych win różowych pachnących i smakujących czerwonymi owocami. Jednak obok nich można tutaj znaleźć także intensywne, krwiste czerwienie. Apelacją, w których powstaje ich szczególnie dużo jest Bandol słynący z silnych, tanicznych kupaży grenache, mourvèdre, cinsault i syrah doskonałych do wyraziście doprawionych dań mięsnych.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, Morze Śródziemne, wino czerwone, wino różowe, wino wytrawne