Region: Valpolicella
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Historia tego wina nie jest specjalnie długa – sięga lat 30. XX wieku. Jego skład z czasem ewoluował – początkowo obejmował trzy szczepy - corvinę, rondinellę i molinarę. Później dołączyło do nich corvinione, zaś molinara straciła na popularności. W ostatnich latach winiarze coraz częściej włączają do kupażu mniej znane odmiany lokalne.
Amarone jest bardzo intensywne, o wysokiej zawartości cukru, stężeniu alkoholu sięgającym 16%, mocnej, wręcz gęstej strukturze i niemałej kwasowości. Aromat bardzo bogaty – suszone owoce (śliwki, wiśnie, gruszki), przyprawy korzenne, gorzka czekolada i kakao, migdały, skórka pomarańczowa, lekki zapach i posmak dymu. Goryczka jest nieodłącznym elementem smaku amarone (wszak amaro po włosku znaczy gorzki). Wino dobrze łączy się z potrawami z wołowiny, dziczyzny i tłustego drobiu (np. gęsi), niezłym połączeniem jest też zestawienie go z deserami czekoladowymi.
Nie jest to bynajmniej jedyne wino produkowane w Valpolicelli. Obok niego robi się czerwone, wytrawne wino (kupaż corviny, corvinione i rondinelli), recioto della Valpolicella – jego słodszą wersję z podsuszanych gron oraz Valpolicella ripasso – czerwone wino wytrawne dofermentowywane z dodatkiem wytłoczyn po amarone.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: wino czerwone, passito, wino czerwone, wino wytrawne, wino do wołowiny, wino do dziczyzny, wino do deseru