Region: Rias Baixas

Nadmorski region winiarski w Hiszpanii znajdujący się w Galicji, czyli północno zachodnim „narożniku” kraju. Charakterystyczna dla niego jest bardzo urozmaicona linia brzegowa – ujścia lokalnych rzek tworzą długie estuaria żłobione przez przypływy i odpływy oceanu.

Klimat Rías Baixas jest zasadniczo odmienny od tego, który panuje w pozostałej części Hiszpanii. Sąsiedztwo Oceanu (i to zarówno od północy, jak i południa) znacznie łagodzi amplitudy temperatur, dzięki czemu zimą brak mrozów, a latem upałów, a do tego nie można narzekać na brak opadów. Pewnym problemem są silne, porywiste wiatry zachodnie i gradobicia latem.

Winorośl uprawiana jest w tym regionie praktycznie „od zawsze”, pierwszych udokumentowanych nasadzeń dokonano już w XII wieku. Jednak z racji położenia na uboczu kraju i izolacji względem jego centrum, nowoczesne winiarstwo rozwinęło się tam stosunkowo późno. Ukoronowaniem tego procesu było stworzenie denominacji Rías Baixas w 1980 roku.

Przepisy dopuszczają w regionie stosunkowo liczną grupę odmian. Są to albariño, loureira blanca, treixadura, caiño blanca, torrontés i godello (białe) oraz caiño tinto, espadeiro, loureira tinta, sousón, mencía i brancellao (czerwone). Jednak pod względem popularności albariño nie ma konkurencji. Przynajmniej na razie.
Słowa kluczowe: albarino, loureira blanca, treixadura, caino blanca, torrontes, region winny, hiszpania
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.