Region: Kampania
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Stary region rolniczy ze stolicą w Neapolu. Kolonizowany przez Greków, potem włączony do Rzymu, w którym odgrywał rolę spichlerza najpierw Republiki, potem Cesarstwa. Jednocześnie bardzo intensywnie rozwijało się w nim winoogrodnictwo i winiarstwo. To dzięki temu współczesna Kampania może pochwalić się licznymi odmianami autochtonicznymi, które dzięki dobrym warunkom naturalnym oparły się inwazji filoksery w II połowie XIX wieku. Klimat tej części Włoch jest typowo śródziemnomorski – krótkie, niezbyt chłodne zimy, długie, gorące i suche lata sprzyjają uprawie winorośli.
Wśród tutejszych szczepów zdecydowane pierwszeństwo ma aglianico, za którym stoi trio: falanghina, fiano i greco bianco. Szczepy ogólnowłoskie czy międzynarodowe trafiają się tu nieczęsto.
Wizytówkami regionu są DOCG Fiano di Avellino – bardzo aromatyczne, wytrawne, białe wino pachnące pigwą, słodkimi przyprawami i kwiatem pomarańczy z bardzo mineralnym „drugim planem” - oraz DOCG Greco di Tufo pochodzące z gron greco bianco rosnących na wysokości 450 – 500 m n. p. m. na glebach wulkanicznych w rejonie Neapolu. Jest ono silnie wytrawne, cytrynowo – morelowo – migdałowe z silnym akcentem siarkowo – mineralnym.
Wśród tutejszych szczepów zdecydowane pierwszeństwo ma aglianico, za którym stoi trio: falanghina, fiano i greco bianco. Szczepy ogólnowłoskie czy międzynarodowe trafiają się tu nieczęsto.
Wizytówkami regionu są DOCG Fiano di Avellino – bardzo aromatyczne, wytrawne, białe wino pachnące pigwą, słodkimi przyprawami i kwiatem pomarańczy z bardzo mineralnym „drugim planem” - oraz DOCG Greco di Tufo pochodzące z gron greco bianco rosnących na wysokości 450 – 500 m n. p. m. na glebach wulkanicznych w rejonie Neapolu. Jest ono silnie wytrawne, cytrynowo – morelowo – migdałowe z silnym akcentem siarkowo – mineralnym.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, wino białe, wino czerwone, wino wytrawne, gleby wulkaniczne