Region: Piemont
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Winiarskie centrum Piemontu nie jest tożsame z administracyjno – politycznym, ponieważ rozciąga się na południowy – wschód od Turynu, na stokach rozpoczynających się tu (lub kończących, zależy skąd patrzeć) Apeninów. Ten pofałdowany region jest doskonały do uprawy winorośli, ponieważ jego południowe stoki nie tylko są wystawione na słońce, ale również na ciepło płynące znad Morza Liguryjskiego. To właśnie tutaj znajduje się miasteczko Asti (słynące z lekkich Muskatów, to tu znajdują się Barolo i Barbaresco słynące z własnych interpretacji koronnego piemonckiego szczepu: nebbiolo.
Statystycznie ujmując sprawę, Piemont jest czerwony – wina tego koloru stanowią 2/3 produkcji regionu. Poza nebbiolo dużą rolę odgrywają barbera i dolcetto. Gdy spojrzeć w „białą” stronę, na prowadzeniu lokuje się muskat, za nim cortese i zdobywający coraz większą popularność arneis.
Słowa kluczowe: Włochy, wino wytrawne, czerwone, białe, Barolo, Barbaresco