Region: Apulia
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Apulia wraz z Sycylią i Kampanią należy do głównych winiarskich obszarów włoskiego południa i podobnie jak one (a zwłaszcza Sycylia) w ostatnim dwudziestoleciu przeszła przyśpieszoną ewolucję od producenta tanich, masowych i nieinteresujących jakościowo win do regionu z winiarskimi ambicjami znajdującymi coraz lepsze odzwierciedlenie w rzeczywistości. Władze apelacji dążą do zmniejszenia nasadzeń plennych i mało wartościowych szczepów, otworzyły się także na wymianę wiedzy enologicznej na poziomie międzynarodowym ściągając zagranicznych ekspertów działających w ramach grup „latających winiarzy”.
Pod względem winiarskim ten obcas włoskiego buta buduje swoja tożsamość na czerwieni – primitivo, negroamaro i nero di Troia, to, niemal dosłownie „czarne konie” regionu. Jednak na jego północy Apulii popularne są także montepulciano i sangiovese. Biel pozostaje w tej rywalizacji w tyle, tej barwy broni tu przede wszystkim fiano, greco i muskat.
Poza czerwonymi i białymi, w Apulii produkuje się sporo win rózowych z bombino nero, odmiany o tyle osobliwej, że jej owoce dojrzewają w różnym tempie nawet w obrębie jednej kiści.
Słowa kluczowe: Włochy, Morze Śródziemne, wina czerwone, wina wytrawne, latający winiarze