Region: Balaton
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Wokół tego wielkiego jeziora rozciąga się w sumie 6 subregionów winiarskich: Balatonmelléke, Balatonboglár, badacsony, balatonfüred – Csopak, Balaton – Felvidék oraz Somló. Różnice między nimi wynikają przede wszystkim z geologii. Można tu znaleźć zarówno piaszczyste, lessowe i gliniaste gleby (na południowy wschód od jeziora), jak i twardy, powulkaniczny bazalt (na północny zachód od niego). Do tego gdzieniegdzie zalegają wapienie, piaskowce i łupki.
Nad Balatonem uprawia się przede wszystkim odmiany białe, wśród których prym wiedzie olaszrizling (welschriesling). Poza nim, występuje także szürkebarát (pinot gris), chardonnay, müller – thurgau, muskat ottonel, riesling, sauvignon blanc i királyleánka. Szczepy czerwone to przede wszystkim cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos, zweigelt.
Problemem balatońskiego winiarstwa jest dominacja turystyki w regionie, w związku z czym wiele gruntów doskonale nadających się pod uprawę winorośli przeznaczanych jest pod budowę obiektów turystycznych. Ponadto lokalny rynek winiarski pełen jest win niskiej jakości, wytwarzanych wyłącznie na potrzeby przyjezdnych poszukujących taniego i mało ambitnego wina.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Olaszriesling, Keknelu, Balaton, Badacsonyi