Region: Wenecja Euganejska
Wybierz region:
wybierz
MendozaPalatynatSzampaniaAlzacjaBadeniaPiemontHesja NadreńskaBordeauxBurgundiaDolina LoaryDolina RodanuLangwedocjaChateneuf–du–PapeChablisBeaujolaisBarossa ValleyMargaret RiverCoonawarraPaarlConstantiaWestern CapeStellenboschMaipoValle CentralOregonWaszyngtonKaliforniaVillanySzekszardBalatonTokajEgerWiedeńStyriaBurgenlandDolna AustriaMozelaVinho VerdeMadeiraPortoAlentejoDouroRias BaixasNawarraJerez/SherryPenedésRuedaPrioratRiojaRibera del DueroProseccoChiantiValpolicellaSardyniaSycyliaApuliaMarcheToskaniaVenetoTrentino – Alto AdigeLazioProwansjaWenecja EuganejskaMorawyMarlboroughCentral OtagoHawke's BayKampaniaFriuli - Wenecja JulijskaHunter ValleyYarra Valley
Warunki naturalne tej części Włoch sprzyjają uprawie tak białych, jak czerwonych odmian. Wśród tych pierwszych najczęściej spotyka się glerę, pinot grigio i garganegę, wśród drugich – corvinę, corvinone, rondinellę, merlota, cabernet sauvignon. Winiarska renoma Wenecji Euganejskiej wspiera się na czterech (niekoniecznie jednakowo silnych) filarach: prosecco, amarone, valpolicelli i soave. Pierwszy z nich to powszechnie znane wino musujące (białe lub różowe) produkowane metodą Martinottiego/Charmata z odmiany glera. Drugi to intensywne, mocarne czerwone wino uzyskiwane z moszczu podsuszanych winogron (ten styl określa się jako passito) lokalnych, czerwonych odmian. Trzecie jest lekką, owocową czerwienią, zaś czwarte – białym, orzeźwiającym, wytrawnym blendem z dominującym udziałem garganegi. I pomimo podczepiania się pod te marki win słabych (nieunikniona cena dobrej renomy), na pewno warto jest mieć je w pamięci. Rzecz jasna, nie wyczerpują one listy wartych uwagi win weneckich, naktórej pewno powinny się na niej znaleźć także czerwone Bardolino czy bianco di Custoza.
Słowa kluczowe: Włochy, wino białe, wino czerwone, wino musujące, soave, valpolicella, prosecco, amarone, bardolino, Custoza