Region: Wenecja Euganejska

Wraz z dwoma sąsiednimi regionami (Trentino – Alto Adige oraz Friuli - Wenecją Julijską) tworzy część Włoch nazywaną Triveneto i będącą prawdziwym potentatem winiarskim. Nawet bez tych sojuszników Wenecja Euganejska ma wiele do powiedzenia w tej branży i pod względem wielkości produkcji należy do pierwszej trójki producentów wina w Italii. Jej granice obejmują teren od północnego wybrzeża Adriatyku, poprzez Wenecję, aż do Werony na zachodzie.

Warunki naturalne tej części Włoch sprzyjają uprawie tak białych, jak czerwonych odmian. Wśród tych pierwszych najczęściej spotyka się glerę, pinot grigio i garganegę, wśród drugich – corvinę, corvinone, rondinellę, merlota, cabernet sauvignon. Winiarska renoma Wenecji Euganejskiej wspiera się na czterech (niekoniecznie jednakowo silnych) filarach: prosecco, amarone, valpolicelli i soave. Pierwszy z nich to powszechnie znane wino musujące (białe lub różowe) produkowane metodą Martinottiego/Charmata z odmiany glera. Drugi to intensywne, mocarne czerwone wino uzyskiwane z moszczu podsuszanych winogron (ten styl określa się jako passito) lokalnych, czerwonych odmian. Trzecie jest lekką, owocową czerwienią, zaś czwarte – białym, orzeźwiającym, wytrawnym blendem z dominującym udziałem garganegi. I pomimo podczepiania się pod te marki win słabych (nieunikniona cena dobrej renomy), na pewno warto jest mieć je w pamięci. Rzecz jasna, nie wyczerpują one listy wartych uwagi win weneckich, naktórej pewno powinny się na niej znaleźć także czerwone Bardolino czy bianco di Custoza.
Słowa kluczowe: Włochy, wino białe, wino czerwone, wino musujące, soave, valpolicella, prosecco, amarone, bardolino, Custoza
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.