Region: Prosecco

Celebryta północnowłoskiego winiarstwa, popularny ze względu na swój lekki, bezpretensjonalny i mało wymagający charakter. Nierzadko jedyne wino, którego nazwę pamiętają nawet jego incydentalni konsumenci i konsumentki.

Prosecco jest winem o stosunkowo niedawno uregulowanym statusie pochodzenie – nastąpiło to dopiero w 2009 roku, gdy oficjalnie zatwierdzono zasady stosowania tej nazwy. Można ją nadawać winom musującym wytwarzanym metodą Martinottiego – Charmata ze szczepu glera w dwóch regionach Włoch: Wenecji Euganejskiej i Friuli – Wenecji Julijskiej. Tym niemniej rodowód tego wina jest znacznie starszy – wywodzi się od prosecco di Conegliano-Valdobbiadene wytwarzanego na północ od Wenecji.

Rokrocznie we Włoszech produkowane są kolosalne ilości prosecco nierzadko przekraczające wielkość 300 milionów butelek. Wynika to z dużego popytu oraz sporych możliwości produkcyjnych. Z tego powodu przy zakupie tego wina warto sprawdzić na etykiecie, czy jest to prosecco DOCG, czy tylko DOC. To pierwsze z reguły oznacza wino nieco droższe, ale wyższej jakości od tego drugiego.

Styl prosecco jest prosty i bezpretensjonalny – dużo smaków i aromatów owocowych (jabłka, cytrusy, brzoskwinie) połączonych z orzeźwiającym musowaniem. Przy okazji – pod względem siły musowania prosecco dzieli się na dwie kategorie: frizzante i spumante. Frizzante to wino lekko musujące, Spumante – dużo silniej. Niezależnie od siły musowania, prosecco doskonale nadaje się na aperitif, można je pić zarówno z lekkimi, prostymi przekąskami, jak i solo. Dobrze nadaje się jako składnik drinków z sokami owocowymi.
Słowa kluczowe: Włochy, białe, wytrawne, półwytrawne, musujące
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.