Region: Trentino – Alto Adige

Na północ od Werony, w kierunku głównej grani Alp, rozciąga się dolina Adygi. Przez stulecia była ona jedną z głównych tras łączących Włochy ze środkową Europą i, w związku z tym, stawała się także przedmiotem zajadłych konfliktów politycznych. Ostatni miał miejsce sto lat temu, gdy po zakończeniu I wojny światowej Włochy zajęły Tyrol Południowy zmieniając jego nazwę na Alto Adige (Górna Adyga).

Cała dolina Adygi jest dogodnym miejscem uprawy winorośli ze względu na jej otwarcie na południe. Mimo alpejskich warunków i wysokości jest tu dobre nasłonecznienie, z południa napływa ciepłe powietrze, zaś nieodległe Jezioro Garda łagodzi zimowe chłody.

Liczba odmian winorośli sadzonych w tej części Włoch jest duża. Bardziej na północy, w Alto Adige biel i czerwień są mniej więcej równie popularne – pierwszą reprezentują przede wszystkim pinot grigio, gewürztraminer i chardonnay, drugą – schiava, lagrein (lokalne szczepy), pinot noir i cabernet sauvignon z merlotem. W Trentino (południowa część doliny) dużo powszechniejsza jest biel (trzy czwarte wszystkich winnic). Poza odmianami wymienionymi powyżej uprawia się tutaj także müller-thurgau i nosiolę (białe) oraz teroldego (czerwone). Winiarską wizytówką Trentino są wina musujące produkowane metodą tradycyjną. Powstają one w ramach apelacji Trentodoc i są wytwarzane z wina bazowego z odmian tych samych, co szampany – chardonnay, pinot noir, pinot bianco i pinot meunier.
Słowa kluczowe: Włochy, Alpy, wino białe, wino czerwone, wino musujące
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.