Region: Apulia

Wielu Polaków dobrze zna wino z Apulii, chociaż nie zawsze jest tego świadoma. To stamtąd pochodzi bowiem primitivo, winiarski przebój Polski ostatnich lat. Nie jest to wprawdzie rodzimy szczep apulijski, jednak bardzo dobrze zadomowił się w tej części Włoch.

Apulia wraz z Sycylią i Kampanią należy do głównych winiarskich obszarów włoskiego południa i podobnie jak one (a zwłaszcza Sycylia) w ostatnim dwudziestoleciu przeszła przyśpieszoną ewolucję od producenta tanich, masowych i nieinteresujących jakościowo win do regionu z winiarskimi ambicjami znajdującymi coraz lepsze odzwierciedlenie w rzeczywistości. Władze apelacji dążą do zmniejszenia nasadzeń plennych i mało wartościowych szczepów, otworzyły się także na wymianę wiedzy enologicznej na poziomie międzynarodowym ściągając zagranicznych ekspertów działających w ramach grup „latających winiarzy”.

Pod względem winiarskim ten obcas włoskiego buta buduje swoja tożsamość na czerwieni – primitivo, negroamaro i nero di Troia, to, niemal dosłownie „czarne konie” regionu. Jednak na jego północy Apulii popularne są także montepulciano i sangiovese. Biel pozostaje w tej rywalizacji w tyle, tej barwy broni tu przede wszystkim fiano, greco i muskat.

Poza czerwonymi i białymi, w Apulii produkuje się sporo win rózowych z bombino nero, odmiany o tyle osobliwej, że jej owoce dojrzewają w różnym tempie nawet w obrębie jednej kiści.
Słowa kluczowe: Włochy, Morze Śródziemne, wina czerwone, wina wytrawne, latający winiarze
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo