Region: Hunter Valley

Hunter Valley to region silnie powiązany z historią europejskiego osadnictwa w Australii. Został stosunkowo wcześnie odkryty przez Brytyjczyków i już od końca XVIII wieku stał się rolniczym (i również winiarskim) zapleczem nieodległego Sydney.

Rozkwit uprawy winorośli i przemysłu winiarskiego w tej części Australii nastąpił w latach 1840. W połowie kolejnej dekady tutejsze wina zostały dostrzeżone i wysoko ocenione na wystawie w Paryżu. Sąsiedztwo jednego z największych miast ówczesnej Australii sprzyjało rozwojowi tej gałęzi rolnictwa i praktycznie aż do początków XX wieku Hunter Valley było winiarską potęgą. Niestety, urosła ona również na cłach zaporowych, które uniemożliwiały sprowadzanie do Nowej Południowej Walii (stan, w którym leży Hunter Valley) win z innych części kraju. Powołanie w 1901 roku Związku Australijskiego zniosło te bariery i w konsekwencji podcięło korzenie miejscowego winiarstwa, które zapadło w półwieczny marazm.

Wybudziło się z niego w latach 60. XX wieku i od tej pory rozwija całkiem nieźle. Obecnie areał winnic wynosi tu ponad 4 tysiące hektarów. Z racji stosunkowo wilgotnego klimatu (cecha wyróżniająca Hunter Valley na tle innych regionów australijskich) i chłodzącego działania Pacyfiku panują tu dobre warunki do uprawy białych odmian – chardonnay, semillon, verdejo. Obok nich rosną również szczepy czerwone – shiraz, cabernet sauvignon czy merlot. Wilgotność powietrza w trakcie dojrzewania winogron sprzyja produkcji botrytyzowanych win słodkich.
Słowa kluczowe: Australia, wino białe, wino czerwone, semillon, chardonnay, verdejo.
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.