Region: Coonawarra

Region leżący przy stanowej granicy Australii Południowej i Victorii, mniej więcej w połowie drogi między Melbourne a Adelaide. Pierwsze nasadzenia winorośli miały tu miejsce pod koniec XIX wieku, ale następne 50 lat funkcjonowania winnic były na tyle nieudane, że region objęto nawet rządowym programem usuwania winorośli. Jednak losy odwróciły się po odkryciu, że miejscowa terra rossa (gleba na podłożu wapiennym zawierająca utlenione związki żelaza) jest najlepszym australijskim podłożem do uprawy cabernet sauvignon.

Odmiana ta jest winiarskim symbolem Coonawarry. Poza nią uprawia się także typowy dla Australii shiraz i merlot. Białe odmiany znajdują się w mniejszości reprezentowane przede wszystkim przez rieslinga.
Słowa kluczowe: Australia, wino czerwone, wino białe, cabernet sauvignon, shiraz, riesling
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo