Region: Styria

Wino przynieśli tutaj Rzymianie - stacjonujący legioniści musieli dostawać dzienny przydział napitku, którego nie opłacało się transportować z Italii. Pomimo dziejowych zawieruch, tradycja ta przetrwała i stała się podstawą obecnego styryjskiego winiarstwa gospodarującego na ponad 4 tysiącach hektarów winnic. Jest ono mocno rozdrobnione (średnia powierzchnia winnicy to 1,4 ha) i około 2/3 produkowanego tu wina praktycznie nie wypływa na szerszy rynek. Czyli, jeśli chce się go spróbować, najlepiej wsiąść w samochód i osobiście pojechać na południe.

Tutejsze wina wyróżniają się jakością. Nie jest to niezwykłe w Austrii, w której temat ten tkwi w centrum zainteresowania całej branży przynajmniej od czasów niesławnej afery glikolowej, jednak nawet na tym tle Styria wypada doskonale. Pewną zasługę w tej kwestii ma pagórkowaty i górzysty teren, którzy często wymusza ręczny zbiór winogron.

Styryjski region winiarski dzieli się na trzy podregiony: Weststeiermark, Südsteiermark i Vulkanland Steiermark ulokowane wzdłuż południowej granicy Austrii; będąc w Grazu można w krótkim czasie dotrzeć praktycznie w każdy ich zakątek. Szczególnie popularne są tu białe odmiany winorośli – welschriesling, sauvignon blanc, pinot blanc, muscat i müller-thurgau. Czerwone szczepy są zdecydowanie na drugim planie, wśród nich szczególną popularnośc osiągnęły blauer wildbacher i zweigelt. Pierwsza z nich służy przede wszystkim produkcji rosé będącego wizytówką Weststeiermark.
Słowa kluczowe: Weststeiermark, Südsteiermark, Vulkanland Steiermark, Zweigelt
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo