Region: Wiedeń

Wiedeń to bardzo specyficzny region winiarski. Winnic jest tu i mało i dużo jednocześnie. Mało, bo cóż w kraju winiarskim znaczy niespełna 700 ha winnic, dużo – bo winnice te są ulokowane w obrębie dużego miasta, co samo w sobie jest niecodziennym widokiem. Można dojechać do nich komunikacją miejską – tramwajem do pętli, a później spacer.

Pod względem uprawianych szczepów Wiedeń nie różni się zasadniczo od otaczającej go Dolnej Austrii. Popularne są tu grüner veltliner, riesling, pinot blanc (weißburgunder), chardonnay, zweigelt i pinot noir (spätburgunder).

Bliskość dużego miasta sprawia, że droga z krzewu do kieliszka jest bardzo krótka. W peryferyjnych dzielnicach Wiednia (np. na Grinzingu czy Nußdorfie) przy winnicach działają tradycyjne gospody Heuriger. Są one utrzymane w tylu XVII- i XIX – wiecznych szynków, oferują tradycyjne dania wiedeńskie (schnitzel, fiakergulasch) i produkowane po sąsiedzku białe, wytrawne wino również zwane potocznie heuriger, które w ostatnich latach zyskało oficjalnie zastrzeżoną nazwę gemischter satz. W sezonie letnim są one celem popularnych wypadów turystów i wiedeńczyków uciekających przed miejskim gwarem.
Słowa kluczowe: Grüner veltliner, Stolica Austrii, Austra, region winny, wiedeń
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo