Region: Palatynat

Palatynat (Pfalz) to drugi co do wielkości region winiarski Niemiec (ok. 23 tysięcy hektarów winnic). Jego historia jest długa (winorośl na tym terenie sadzili Rzymianie w I w. p. n. e), ale pierwsze formalne regulacje odnoszące się do tutejszych upraw winorośli wprowadzono krótko po wojnach napoleońskich. Obszar ten rozciąga się na zachód od Renu, między rzeką, a granicą francuską. Jest ona na tyle blisko, że niektórzy winiarze mają parcele już po „tamtej” stronie, jednak formalnie wino uzyskiwane ze zbieranych tam winogron klasyfikowane jest jako niemieckie.

Cechą charakterystyczną Palatynatu jest bardzo ciepły i łagodny klimat, dlatego niekiedy mówi się o tym regionie jako o śródziemnomorskiej enklawie w Niemczech. Stwarza to dobre warunki dla upraw winorośli, szczególnie wiosną, gdy pojawia się ryzyko przymrozków. W Palatynacie jest ono bardzo niskie.

Region słynie przede wszystkim z białych odmian winorośli. Wśród nich na pierwszym miejscu jest riesling (mało zaskakujące), zaraz po nim plasuje się müller – thurgau i kerner. Poza pierwszą trójką, ale wysoko w rankingu popularności można znaleźć także muskata, gewürztraminera, pinot blanc i pinot gris (nazywane tu odpowiednio: weißburgunder i grauburgunder). Czerwone szczepy również są uprawiane – głównie portugieser, dornfelder i pinot noir (spätburgunder), ale można też natrafić na cabernet sauvignon, merlot czy sant laurent.
Słowa kluczowe: Niemcy, Ren, Riesling, Pfalz, Palatynat
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo