Region: Sardynia

Sardynia jest wyspą niewiele mniejszą od Sycylii, jednak jej oferta winiarska znacznie różni się od tej prezentowanej na południowej sąsiadce. Wynika to z kilku przyczyn, z których jedną z ważniejszych jest kulturowa specyfika tej wyspy. Historycznie Sardynia jest jak najbardziej włoska, ale jej odległość od Półwyspu spowodowała swoistą ewolucję kulturową, którą widać również w kwestiach winiarskich. Otóż dla Sardyńczyków wino jest dużo mniej istotne kulturowo, niż dla reszty Włochów. Owszem, mają wcale liczne własne DOC i w tej kwestii powielają biurokratyczne wzorce znane choćby z Veneto czy Toskanii, jednak traktują wino bardziej w kategorii produktów spożywczych, niż jakiegoś szczególnego napoju, który należy traktować z wyjątkową atencją. W efekcie trudno tam znaleźć winiarzy robiących naprawdę znakomite wina i starających się zaistnieć na rynku włoskim czy europejskim. Owszem, są tacy, ale ogromna większość produkcji skierowana jest na zaspokojenia popytu lokalnych gospód i tawern. Jest jednak duża szansa zmiany tej sytuacji, ponieważ warunki do uprawy winorośli są tu doskonałe, a rządowe subsydia zachęcają do zajęcia się nią zgodnie ze współczesnymi standardami.

Odmienność Sardynii widać również w uprawianych tam szczepach winorośli. Pod tym względem wyspa spogląda na zachód i północ – w kierunku Hiszpanii i Francji. Duży udział w lokalnych nasadzeniach ma grenache/garnacha (nazywane tu cannonau) oraz carignan/cariñena. Vermentino natomiast reprezentuje typowo włoskie odmiany.
Słowa kluczowe: Włochy, wyspa, wino czerwone, Morze Śródziemne
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo