Szczep: Carmenere

Historia carménère jest jedną z tych, które mogłyby stanowić kanwę filmu adresowanego nie tylko do ekspertów, ale także szerokiej publiczności. Scenariusz mógłby zawierać dwie opowieści przeplatające się ze sobą i łączące w nieoczekiwanym finale.

Opowieść pierwsza. Bordeaux, połowa XIX wieku. Rozwijające się winiarstwo chilijskie pożąda sadzonek bordoskich szczepów, ponieważ bardzo dobrze pasują one do tamtejszych warunków przyrodniczych. Wśród nich jest także carménère, charakterem zbliżone do merlota. Już wkrótce duża liczba sadzonek ląduje w ładowniach statków i przemierza ocean w drodze do portów docelowych w Ameryce Południowej. Tam są przyjmowane z radością i dają początek nowoczesnemu przemysłowi winiarskiemu. Jednak w międzyczasie dochodzi do pomyłki, w wyniku której sadzonki carménère są klasyfikowane jako merlot. Niebawem na Bordeaux spada plaga filoksery, niszcząca wszystkie winnice, które spotyka na swojej drodze. Szczególnie mocno cierpią nasadzenia carménère systematycznie karczowane i zastępowane innymi. W konsekwencji szczep znika z Bordeaux.

Opowieść druga. Włochy, krótko po II wojnie światowej. Spotyka się tu dwoje ludzi z Polski, którzy nie chcą wracać do kraju i szukają miejsca dla siebie. Biorą ślub i emigrują do Chile. Tam, dwa miesiące po ich przybyciu, na świat przychodzi ich syn – Philippo Pszczółkowski – Tomaszewski. Chłopiec rośnie, idzie na studia i zdobywa wykształcenie enologiczne. Pracując naukowo, w latach 1990. w trakcie swoich badań uświadamia sobie, że szczep, który był dotąd uznawany za merlot, jest w rzeczywistości carménère. Informacja ta wywołuje trzęsienie ziemi w chilijskiej enologii, lecz w efekcie nowy – stary szczep staje się ikoną tutejszego winiarstwa. Wszyscy są szczęśliwi, a carménère wraca do żywych. The End.

Na marginesie warto dodać, że poza Chile ten szczep uprawiany jest także we Włoszech i Chinach. Carménère jest winem rzeczywiście nieco przypominającym merlot (czyli czerwone owoce, fiołki, renkloda), ale bardziej „podostrzonym” smakiem pieprzu, kwasowych pomidorów czy liści czarnej porzeczki. W wersjach beczkowanych dobrze wyczuwa się cedr i czekoladę.

Dobrze smakuje z niewyrafinowanymi potrawami mięsnymi (wędliny, kiełbaski z grilla, kotlety), żółtymi serami, marynowanymi oliwkami.
Słowa kluczowe: Francja, Chile, Włochy, Chiny, wino czerwone, wytrawne, wino do wędlin, wino do przekąsek
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.