Szczep: Pecorino

Środkowowłoski szczep o nazwie wywołującej mylne skojarzenia z owczym serem. To podobieństwo jest tylko pozornie dalekie – istnieją dwa wytłumaczenia tej nazwy. Jedno mówi, że wynikła ona z łakomstwa owiec, które podobno obgryzały kiście, druga – że owczarze czuwając nad stadami, pożywiali się tymi gronami. Jak było naprawdę, trudno orzec, w każdym razie oba wyjaśnienia mają w sobie dużo prawdopodobieństwa.

Pecorino jest od dawna uprawiane w środkowej części Italii, jednak szczególnie popularne jest w Marche. Poza nią można je spotkać także w Umbrii, Lazio, Toskanii i Abruzji. W swojej historii było już doprowadzone na skraj wyginięcia (uboczny skutek popularności odmian międzynarodowych), ale dzięki intensywnym zabiegom hodowlanym ponownie przywrócono je winiarstwu.

Całe szczęście, bo wina z niego produkowane są bardzo eleganckie i aromatyczne: spora kwasowość, zapachy kwiatów (akacja, jaśmin), do tego trochę mineralności, ewentualnie ciepły, słodkawy, korzenny posmak przypominający lukrecję.

Jeśli chcecie łączyć pecorino z jedzeniem, oczywistością będzie wskazywanie ryb, owoców morza czy kurczaka (aczkolwiek są to kierunki jak najbardziej sensowne). Poza tym pecorino lubi się z wszelkimi rodzajami risotto. Jeśli bardziej lubicie eksperymenty, popróbujcie pić je do pilawu, bardziej pikantnego i charakternego od zwyczajnego risotta. W końcu warto też podążyć wskazówką zawartą w nazwie i podać pecorino do pecorino. Może się wydawać, że to masło maślane, ale to skojarzenie jest absolutnie nietrafne.
Słowa kluczowe: Włochy, wino białe, wino wytrawne, wino do risotto, wino do ryb, wino do owoców morza, wino do kurczaka
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.