Szczep: Pinotage

W latach 1920. w Afryce Południowej podjęto prace zmierzające do stworzenia krzyżówki winorośli szlachetnej wykazującej cechy dwóch francuskich szczepów – pinot noir i cinsault. Celem była winorośl dająca dobre, czerwone wino, lecz jednocześnie dużo łatwiejsza w uprawie, niż nieco kapryśny pinot noir. W 1925 prace przyniosły efekty, zaś kilkanaście lat później sadzonki nowej odmiany pojawiły się w winnicach. Pod koniec lat 1950 wino zaistniało na rynku, jednak jego charakter odbiegał od oczekiwań.

Pinotage od początku budził bardzo mieszane uczucia – z jednej strony wysoko oceniano jego plenność, uniwersalność i łatwość uprawy, z drugiej jednak zarzucano braki aromatyczne polegające na zbyt częstym pojawianiu się zapachów acetonowo – lakierowych. Tym niemniej odmiana stała się wizytówką południowoafrykańskiego winiarstwa, zaś wina z niej wytwarzano w bardzo różnych wersjach – od lekkich rosé po ciężkie wina wzmacniane à la porto. Chętnie łączy się ją z innymi odmianami (np. merlot, cabernet sauvignon) tworząc tzw. ‘Cape Blend’.

Pinotage charakteryzują aromaty czerwonych, (malina, wiśnia), czarnych owoców (jeżyna, czarna porzeczka), często dżemowych w charakterze. Poza tym czuć tu zioła (lukrecja, eukaliptus, mięta). Wersje beczkowane mają także sporo zapachów kakaowych, tytoniowych i dymnych (ogniska, wędzonego mięsa). Taniczność jest tu wysoka, kwasowość raczej niska, co daje czasem aż nazbyt ciężkiej struktury. Łącząc pinotage z jedzeniem trzeba sięgnąć po potrawy o wyraźnych smakach i mocnej strukturze. Idealne pod tym względem jest mięso pieczone na grillu i wędzone wędliny.
Słowa kluczowe: RPA, wino czerwone, wytrawne, wino do grilla, wino do wędlin
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.